Alla hjärtans dag – smycke eller rent smycke?
Idag är det två veckor till Alla hjärtans dag den 14 februari. Affärerna flödar av presenter till honom eller henne. Det kan röra sig om godis eller om värdefulla ting som smycken.
– Men guldet utvinns på olika sätt, säger Lena Risling, smyckeskonstnär från Järfälla, som använder återanvänt material. I framställningen används tungmetaller, och i många fall används barn mot internationella konventioner.
Alla hjärtans dag firas traditionellt den 14 februari varje år. Den har sitt ursprung kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Den kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag.
Redan i slutet av 400-talet började man inom den katolska kyrkan fira ett helgon med namnet Valentinus. Det har funnits flera olika martyrer med namnet Valentinus från 200- och 300-talet som är dokumenterade, även om nästan ingenting konkret är känt om dem. Enligt en medeltida helgonberättelse gav Sankt Valentinus synen tillbaka åt sin fångvaktares dotter – något som kom att inlemmas i vissa moderna historier om Sankt Valentin.
Men vår tids koppling till romantik och kärlek kom först under medeltiden och uppstod möjligtvis genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Detta inspirerade pojkar och flickor att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga vem som de skulle vara tillsammans med minst ett år framöver.
I England och Frankrike blev Valentindagen en fest för ungdom och förälskade under 1300-talet, och parbildningslekar av olika slag var vanliga. Helgonet blev då förknippat med kärlek. En sed uppstod under medeltiden att skriva kärleksbrev med rimmade dikter till sin käraste, och senare på 1800-talet blev tryckta och utsirade valentinkort vanliga. Ofta skulle de vara smyckade med sidenband och spetsar. I dag är Valentindagen starkt uppmärksammad i alla engelsktalande länder, där kärleksbrev och små presenter brukar givas bort.
Det mest miljövänliga sättet att göra smycken är därför att återanvända material, och att använda ekologiskt guld. Af Risling kommer under 2012 att samarbeta med företag som framställer ekologiskt guld.
Silversmedjan af Risling tillverkar guld- och silversmycken av återanvänt material, både genom att kundernas egna gamla smycken kan användas och genom att smedjan sänder in guld och silver för rening, och tar ut motsvarande mängd guld-/silverplåt mm som är gjort av insänt gods.
För mer information, kontakta
Lena Risling, 070-467 39 96
www.afrisling.se